ירחוני רופאים

מה חדש בחלב ?



מה חדש בחלב ?

 

Human milk oligosaccharides are associated with protection against diarrhea in breast-fed infants
Ardythe L. Morrow, PhD, Guillermo M. Ruiz-Palacios, MD, Mekibib Altaye, PhD, Xi Jiang, PhD, M. Lourdes Guerrero, MD, Jareen K. Meinzen-Derr, MPH, Tibor Farkas, PhD, Prasoon Chaturvedi, PhD, Larry K. Pickering, MD, David S. Newburg, PhD

 

J PEDS September 2004 • Volume 145 • Number 3

 

כידוע מהווה הנקה גורם מגן מפני שלשולים על רקע זיהומי . למרות זאת חלק מהילדים המונקים עדיין סובלים משלשולים על רקע זיהומי. חלק מהסיבות הן שילוב של תזונה נוספת או עומס היחסי של המזהם או פקטורים הקשורים לגורמים המגינים של החלב עצמו.

אוליגוסכארידים מהווים את המוצק השלישי בנפחות בחלב אם והם מהווים חלק ממערכת החיסון הקבועה. פוקוז הינו שייר הסוכר הנפוץ ביותר בחלב אם וכמותו ותצורתו כאוליגו-סוכר משתנה בחלב האם כתלות במרכיבים גנטיים של האם וכן לאורך היום בהנקות השונות.

פוקוז כשייר סוכר מעכב את הקשרותם של מזהמי מעיים שונים כגון חיידק הקמפילובקטר לתאי המטרה שלהם. במחקר הנוכחי בדקו החוקרים האם כמות שיירי פוקוז מגינים בחלב האם קשורה לסיכוי לחלות בזיהומי מעיים שונים ע"י גורמים הידועים כנבלמים בעזרת שיירי הפוקוז הנ"ל.

93 זוגות של אמא-ילד מהעיר מקסיקו-סיטי נדגמו במשך 3 שנים. תועדו ונבדקו גורמים סוציואקונומיים שונים וכן בוצעה אנאליזה מולקולרית לחלב האם. תועד כל אירוע של שלשול ונבדק הגורם האתיולוגי שלו.

תוצאות: במהלך המחקר אירעו 234 אירועי שלשול מהם 77 היו בדרגת חומרה בינונית עד חמורה.  מהם 40 היו עקב קמפילובקטר, 25 עקב Calicivirus,10 עקב אי. קולי אנטרופתוגני, 9 עקב רוטה וירוס,5 עקב שיגלה ו-4 עקב אי קולי אנטרוטוקסי.

אירועי השלשול היו ביחס הפוך לכמות הפוקוז (2- פוקוזיל לקטוז) שנמצא בחלב האם אותו צרך התינוק. נמצאה גם הגנה של אוליגוסכרידים אחרים בזמן זיהום בקאליצי-וירוסים

 

 

דיון: הפוקוז הינו שייר סוכר המהווה חלק מהאפיטופ המכונה לואיס. לסוכר זה תפקידים הן בתפקוד מערכת החיסון (כפי שידוע לנו ממחלה המכונה LAD מסוג II – חביבתו של פרופ עציוני) והן בקביעת סוג הדם. זה מכבר ידוע הקשר בין סוגי דם והנטיה לתחלואה . למשל לסוג דם O נטיה מוגברת לחלות בכולירע ובנגיף נורווק. דוגמאות רבות נוספות קיימות בסיפרות הרפואית. במחקר זה הראו החוקרים שהגנטיקה המביאה להפרשת כמות מסוימת של שיירי פוקוז בחלב האם משפיעה על יכולתו של הילד ללקות בזיהומי מעיים מסוג קמפילובקטר. שיירים אחרים הגנו מפני קליצי-וירוס.

הערות : מעבר לבקורת שניתן למתוח על כמות חלב האם ומספר הדוגמאות שנלקחו וכן על המדגם הקטן והשכיחות של קמפילובקטר כגורם זיהומי , פותח המאמר חלון לנושא מרתק העוסק בחומרים השונים בחלב אם התורמים לבריאותו של התינוק . כמעט כל תינוק גם אם הינו מונק בחודשים הראשונים לחייו ממשיך בשלב כזה או אחר בתחליף חלב. האם לחלב פרה לאחר כל המניפולציות שעבר עדיין יש תכונות מסוג זה ? האם ניתן לשפר את התכונות הללו ובכך למנוע סוגי זיהומים אחרים ?

האם יכולות זו של שיירי פוקוז יכולה לשמש כבסיס לתרופה המאפשרת הבראה מזיהום בקמפילובקטר ללא מתן אנטיביוטיקה ? על שאלות אילו לא עונה המאמר ויהיה מעניין לעקוב אחר התפתחויות בנידון .

 

ואם יש עוד שאלות , או אתם רוצים להתיעץ.. אתם מוזמנים להכנס לפורומים
banner

לדף הבית
רופא ילדים |  מפת האתר |  רפואת ילדים |  מי אנחנו |  מחלות ילדים |  פורום ילדים